28 februari 2024

Rekenen

Het is niet alleen slecht gesteld met het (begrijpend) lezen onder veel jongeren, maar ook met het rekenen. Gegeven een advertentie van Ikea met daarin een aanbieding dat een product van 120 euro nu voor een kwart van de prijs te koop is wisten veel jongeren niet te vertellen over hoeveel euro we het dan hebben. Dat is bijna te bizar voor woorden. Maar ook veel ouderen tonen tekortkomingen. Stel een tekening van een raam op schaal. 7 centimeter breed en 5 cm hoog. Het raam is in werkelijkheid 2.10 breed, hoe hoog is het dan in werkelijkheid? Bij Jeroen Pauw aan tafel bleken veel volwassenen hier niet uit te komen. Verbijsterend.

Lees meer »
17 februari 2024

De (in)formatie

Ik hoop oprecht dat het NSC blijft volharden in de wens van een extraparlementair kabinet. Ten minste als ze daaraan dezelfde betekenis geven als ik. Een kabinet niet persé voortkomend uit de politieke partijen maar met vakministers. Een kabinet ook wat op verschillende meerderheden kan rekenen. Soms over rechts, soms over links. 

Lees meer »
10 december 2023

De dierenarts

In het programma pointer ging het vanavond over de dierenartsen in Nederland. Tegenwoordig worden veel praktijken ingelijfd door investeerders. Zo als Anicura en Evidensia. Een behandeling is straks alleen nog voor mensen met een goedgevulde portemonnee te betalen. Keizersnede voor een hond? Dat is dan 2.200 Euro. Bizar. En juist veel mensen met een kleine portemonnee vinden veel geluk in het hebben van een kat of hond. Maar dat kan straks niet meer. Hier moet de politiek gaan ingrijpen. Minister Adema heeft in ieder geval zijn zorgen uitgesproken. Nu maar hopen dat er snel maatregelen komen.

Lees meer »
28 oktober 2023

De wereld en Nederland

De wereld komt in een stroomversnelling lijkt het wel. Oorlog en geweld staan in alle nieuwsberichten centraal. Polarisatie is het gevolg. Pro Palestijns of Pro Israëlisch? Wat ben jij? En daartussen door de verkiezingsstrijd in ons eigen land. Mijn toch al drukke hoofd slaat bijkans op hol. En ik blijf desondanks nieuwsgierig. 

Lees meer »
17 oktober 2023

Brussel en de rest van de wereld

In Brussel zijn twee Zweedse voetbalsupporters vermoord. Door iemand die zich een Jihadist noemt. De dader is nog voortvluchtig. Het lijkt er op dat het conflict in de Gaza strook tot wereldwijde aanslagen kan leiden.  Het was ook nooit een lokaal conflict, het was en is een wereldwijd conflict waarin het geloof wederom een centrale rol speelt.

Lees meer »
11 oktober 2023

Israël en Hamas

Wat een vreselijke beelden uit een kibboets in Israël. Het is niet voorstelbaar dat mensen in staat zijn baby's te onthoofden. Maar toch is het gebeurd. Het zal niet makkelijk zijn om in de Gaza strook te leven en het is voorstelbaar dat de spanningen een mens te veel worden die onder zulke omstandigheden moeten leven. Maar dit gaat alle perken te buiten.

Lees meer »
9 oktober 2023

Het Midden Oosten

Ja het Midden Oosten staat in brand. Ik gebruik met reden de term Midden Oosten om niemand met name te benoemen. Ik zag vanavond een foute minister Yesilgöz vertellen dat het puur terrorisme is wat Hamas uitoefent en ja maar was niet aan de orde. 

Lees meer »
8 oktober 2023

Sifan Hassan

Het fenomeen Sifan Hassan heeft weer toegeslagen. Ze heeft nu twee marathons gelopen en die allebei gewonnen. En die van vandaag in de op één na snelste tijd ooit. Het fenomeen Sifan Hassan had er maar kort voor getraind. Op hoogte in de VS. 

Lees meer »
2 oktober 2023

Polen en Slowakije

Het is een verontrustende ontwikkeling. In Slowakije en Polen dreigt het dezelfde kant o[ te haan als in Hongarije. Pro Russische partijen aan de macht die een beetje de leer van het communisme mengen met (ultra) rechtse standpunten. De absolute macht bij de president en zijn naaste aanverwanten. Inperking van de rechterlijke macht die niet meer onafhankelijk kan werken.

Lees meer »
16 september 2023

Pakjes

Zonet was er een kort programma over de gekte met bestellingen bij webwinkels. Mensen bestellen soms alleen maar pakjes omdat ze het uitpakken ervan spannend vinden. Ze sturen alles dan weer retour en zo gaat dat maar door. En absoluut niet nadenken over de duurzaamheid.

Lees meer »
13 september 2023

Rare partij?

Wat een rommelig gedoe bij de Partij Voor De Dieren. Een partij die op grote winst staat (stond?) in de peilingen, vooral ook door de fractievoorzitster en lijstrekker bij de verkiezingen Esther Ouwehand. Maar dat wilde het bestuur niet, groter worden. Dan krijgt de partij misschien wel gedeelde verantwoordelijkheden in een kabinet en dat betekent ook water bij de wijn doen.

Lees meer »
2 september 2023

Kernraketten

Gisteren las ik dat Rusland zijn intercontinentale kernraketten in gereedheid heeft gebracht. Die hebben een bereik van 18.000 kilometer en zijn niet door luchtafweer tegen te houden volgens de Russen. Dat zijn toch gevaarlijke ontwikkelingen. Poetin voelt zich volgens mij steeds verder in het nauw gedreven. Oekraïne is in het zuiden door de Russische verdediging heen gedrongen en zou mogelijk naar de Krim kunnen oprukken. Zo'n afgang kan Poetin zich niet veroorloven. Een kat in het nauw maakt soms rare sprongen.

Lees meer »