Structuur en lijstjes

Gepubliceerd op 1 maart 2023 om 20:04

Iemand die depressief is ziet ontzettend op tegen de normale dagelijkse dingen. Dat betreft zelfs de persoonlijke verzorging zoals scheren, tanden poetsen, enz., maar ook huishoudelijke taken. Ik heb ergens gelezen dat het andersom vaak zo is dat als het niet lukt om huishoudelijke taken meer goed uit te voeren er meestal sprake is van een depressie. 

Ik had en heb daar ook last van. Had, want het was heel erg en heb, voor sommige klussen geldt dat nog steeds. Stofzuigen, strijken, wassen enz. lukken inmiddels redelijk. Dat komt doordat ik daarover overzicht schep. Het gebruik van lijstjes kan daar enorm bij helpen.

Tijdens mijn vier opnames werd er ontzettend op gehamerd om structuur proberen te verkrijgen. Ook dat ging met lijstjes. Per dag stond vast wanneer er opgestaan, ontbeten, geluncht en gedineerd moest worden. De uren daartussen werden met activiteiten gevuld waaruit je er een paar moest kiezen.

Nu maak ik elke avond een lijstje met de activiteiten die ik de volgende dag ga/moet doen. Dat begint elke dag met sporten (fietsen), vervolgens de huishoudelijke activiteiten van de dag, maar ook de ontspannende momenten. Zodra een activiteit af is krijgt deze een vinkje. Elk vinkje geeft een heel opgelucht en voldaan gevoel. Het gebeurt zelden dat ik niet alle items van een dag tot een goed einde breng. Voor smartphones zijn handige apps beschikbaar om zulke lijstjes te maken. Ik gebruik daarvoor Note.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.